Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Helyreállítás

A jóvátétel évszázadokon keresztül volt a büntető igazságszolgáltatási rendszerek kiemelkedően fontos része. Ám amióta az állam monopolizálta az igazságszolgáltatást, a büntető igazságszolgáltatási rendszerek az elkövetők büntetését tartják elsődlegesnek. Az áldozat érdekei nem kapnak szerepet az eljárásban. Tanúként kihallgatják ugyan őket,és bár a legtöbb büntető igazságszolgáltatási rendszer céljai közt tudja a jóvátételt, valójában nincs reális esélyük az okozott (lelki és anyagi) kár akár csak részleges helyreállítására. A társadalomnak okozott kár jóvátétele, és az elkövető életvitelének helyreállítása egy jogkövető formába szintén egy vágyott de kevéssé elért cél a büntető igazságszolgáltatási rendszerekben.

A resztoratív igazságszolgáltatás segíthet a büntető igazságszolgáltatási rendszernek elérni a fenti célokat. A klasszikus büntető igazságszolgáltatási rendszerektől eltérő rendszere széles skálán alkalmazható a kiegészítéstől az alternatíváig. A társadalomnak, áldozatnak okozott kár jóvátétele, és az elkövető jogkövető életvitelének helyreállítása a resztoratív igazságszolgáltatás központi eleme. A resztoratív igazságszolgáltatás egyik alapelve az igazság kiegyensúlyozott megközelítése, amelyen belül egyetlen elem (mint a büntetés) nem kerekedhet a többi fölé.

A MEREPS Projekt célja felmérni a resztoratív technikák börtönökön belüli alkalmazhatóságának lehetőségeit, és tesztelni azokat a legsúlyosabb bűncselekmények körében. A jóvátétel esélyét megadni ezekben az esetekben meghatározó fontosságú, hiszen kutatások bebizonyították, hogy éppen ezen a területen képes a helyreállító igazságszolgáltatás a leglátványosabb eredményeket elérni. A MEREPS célja ennek az esélynek a megadása.