Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Rehabilitáció

A rehabilitáció kevés szerepet kap a hagyományos büntető igazságszolgáltatási rendszerekben. Az elkövetőket megbüntetik, majd a büntetés letelte után visszaengedik a társadalomba a büntetett előélet bélyegével. A klasszikus büntető igazságszolgáltatási rendszerek eszközeivel nehéz küzdeni az ellen a sztereotípia ellen amely bűnözőnek tekint egy életen át mindenkit, aki valaha bűncselekményt követett el. Az elkövetők attitűdjeinek megváltoztatása annak érdekében, hogy újra hasznos tagjai legyenek a társadalomnak, szintén komoly kihívás.

A resztoratív igazságszolgáltatás egyik alapelve a rehabilitáció lehetősége, az, hogy az emberek nem maradnak bűnözők egy életen át, lehetnek újra értékes tagjai a társadalomnak egy bűncselekmény elkövetése után is. A rehabilitáció elérésére alkalmas eszközök is szélesebb körben állnak rendelkezésére a resztoratív igazságszolgáltatásnak. A bűncselekmény által okozott kár helyreállítása központi eleme és fontos állomása a rehabilitáció folyamatának. Az elkövető rehabilitációja az áldozat-elkövető-társadalom háromszög mindegyik tagjától erőfeszítéseket kíván, de ha sikeres, minden résztvevő számára előnyös.

A MEREPS projekt célja annak felmérése, hogy a resztoratív technikák, ha börtönkörnyezetben alkalmazzák őket, vezethetnek-e sikeres rehabilitációhoz, és távolabbi eredményként az elkövető illetve az áldozat újraintegrálásához. Egy alkalmazható stratégia feltárása egyaránt érdeke az elkövetőknek, az áldozatoknak és a társadalomnak