Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Reintegráció

A  büntető igazságszolgáltatási rendszerek általában képtelenek elérni az elkövető újraintegrálását a társadalomba. Az elkövetők jellemzően egy életre bűnözőként stigmatizálódnak, elvesztik támogató közösségeiket (családjukat, barátaikat), személyes kapcsolataik károsodást szenvednek. Ez nehezebbé, majdnem lehetetlenné teszi számukra egy rendes állás elnyerését, életkörülményeik javítását, és így a visszaesés elkerülését. A legsúlyosabb bűncselekmények körében az áldozat reintegrációjának a kérdése is felmerül, ezzel a problémával a klasszikus büntető igazságszolgáltatási rendszerek többsége egyáltalán nem foglalkozik.

A resztoratív eljárások a rehabilitációra és újraintegrálásra helyezik a hangsúlyt a visszaesés elkerülése érdekében. Az elkövető, az áldozat és a közösség bevonásával a helyreállító igazságszolgáltatás célja egy, a klasszikus büntető igazságszolgáltatási rendszer problémáitól és korlátaitól mentes, valódi újrakezdés lehetőségét adja meg azok részére, akik erre önként vállalkoznak.

A MEREPS projekt célja annak felmérése, hogy a resztoratív technikák, ha börtönkörnyezetben alkalmazzák őket, vezethetnek-e sikeres rehabilitációhoz, és távolabbi eredményként az elkövető illetve az áldozat újraintegrálásához. Egy alkalmazható stratégia feltárása egyaránt érdeke az elkövetőknek, az áldozatoknak és a társadalomnak.