Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Huihaki Helyreállító Körök: A társadalomba visszatérés problémájának közösségi megközelítése

Feltöltve: 2010. 08. 01.

 

A Huikahu Helyreállító Kör egy, az elítélt társadalomba való visszailleszkedését megtervezni hivatott csoportfolyamat, melyben részt vesz az elítélt, a családja, a barátai, valamint legalább egy képviselő a börtönből. Az eljárást 2005-ben jött létre, két közösségi szervezet, a Hawai’i Friends of Civic &Law Related Education és a Community Alliance on Prisons, valamint az O'ahu szigetén található Waiawa Correctional Facility börtön együttműködésének eredményeként.

Az eljárás eredetileg a "Helyreállító Körök" névre hallgatott, később kapta meg a "Huikahi Helyreállító Körök" elnevezést abból a célból, hogy megkülönböztessék a társadalomba visszatérésnek ezt, a Hawaii-ra jellemző módját más resztoratív eljárásoktól. Hawaii nyelven a hui csoportot jelent, a kahi pedig egyént. Együttesen alkotják a huikahi szót, ami ebben az eljárásban az egyén és a közösség együtt dolgozását jelenti. A huikahi szó névbe történő beemelése egy hawaii őslakos elítélt ötlete volt.

Bár a modern helyreállító igazságszolgáltatási mozgalom mindössze nagyjából 30 éves, sokan vezetik vissza gyökereit "az emberi történelem nagyobb részére, talán minden nép esetében"(Braithwaite, 2002, p. 5). A csoportos eljárás a helyreállító igazságszolgáltatási mozgalom alapvető technikáinak egyike (Zehr, 2002), és Peter Senge, az MIT Organizational Learning Center, egyik alapítója szerint “nem találtak még olyan kultúrát, ahol ne lenne hagyománya a dolgok közösségben történő átbeszélésének” (Isaacs, 1999, p. xvi).

Ma kutatások bizonyítják, hogy a helyreállító igazságszolgáltatás egy olyan, bizonyítékokra alapuló eljárás, ami csökkenti a bűnözői visszaesést (Sherman & Strang, 2007), és egyre szélesebb körben elfogadott az igény, hogy a helyreállító igazságszolgáltatást alkalmazzák az elítélt társadalomba történő visszatérésének megtervezésére (Bazemore & Maruna, 2009).

Bár a helyreállító igazságszolgáltatás adja a Hukahi Körök alapját, a facilitátorok megoldásközpontú nyelvezet terápiát használnak az eljárás során. Ez a terápia azt vallja, hogy a terápiás folyamat “a nyelvezeten alapul, hiszen ez az az eszköz, melyet a terapeuták és a kliensek használnak a terápia során” (de Shazer, 1994, p. 3). Ebben az eljárásban a nyelvet használják fel arra, hogy segítsenek az embereknek megtalálni belső erejüket, célokat kitűzni és elérni azokat. Insoo Kim Berg, a terápia egyik feltalálója, segített megtervezni a Huikahi Körök folyamatot.

A teljes cikk angolul elolvasható a Federal Probation Journal 74. számában. Hozzáférhető az interneten itt.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.