Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Felelősség

A felelősség szó gyakran merül fel a büntető igazságszolgáltatási rendszerek működése során, de valódi felelősségvállalást ritkán tudnak csak elérni. A büntető igazságszolgáltatási rendszerek lehetővé teszik az elkövetőnek, hogy tétlen maradjon, és nem szembesítik tette valódi következményeivel. Az áldozatok tanúként szerepelnek csupán az eljárásban, az ő történetük nem derül ki. A hagyományos büntető igazságszolgáltatási rendszerek a passzív felelősségre koncentrálnak ( ez az ember tetteiért való felelősségre vonását jelenti), de nem sikerül elérniük az aktív felelősséget (vagyis azt, hogy az adott ember felelősséget vállaljon tetteiért).
 
A resztoratív igazságszolgáltatásban az áldozat, az elkövető és a társadalom érdekei közti egyensúly kiemelkedően fontos. Ez az egyensúly nem jöhet létre az elkövető felelősségvállalása nélkül. Bár a resztoratív értelemben a felelősség aktív felelősséget jelent, fontos helye van a passzív felelősségnek is a rendszerben. A passzív felelősség egyaránt feltétel, és sikertelenség esetén alternatíva a resztoratív eljárások esetén.

A MEREPS Projekt egyik fő célja olyan módok feltárása, amelyek alkalmasak az aktív elkövetői felelősségvállalásra. Ezen túl a MEREPS arra is módot keres, hogyan vállalhat felelősséget részt a közösség és a társadalom az elkövető reintegrációjával kapcsolatosan. Más szóval a cél egy pozitív folyamat elindítása érdekében az aktív felelősség kiváltása azokban, akik már elkerülhetetlenül találkoztak a passzív felelősséggel. Az így elindult folyamat végül előnyökkel jár az áldozat-elkövető-társadalom háromszög mindegyik tagjára nézve.