Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Dr. Martin Wright: Anglia és Wales: Helyenként működik helyreállító igazságszolgáltatás (2009)

Feltöltve: 2010. 04. 26.

 

Megjegyzések a „Mediation and restorative justice in prison settings: an international project between Germany, Hungary and the UK.” (Mediáció és helyreállító igazságszolgáltatás börtönökben: Németország, Magyarország és az Egyesült Királyság közötti nemzetközi projekt) című tanulmányhoz London, 2009. november 9–11.

A tanulmány Angliára és Walesre fordít fokozott figyelmet (az Egyesült Királyság más részein különböző rendszerek vannak. Fiatalkorú elkövetők esetében az Észak-Írországban nemrég bevezetett rendszer fokozottabban resztoratív.)

Angliában és Walesben külön rendszer vonatkozik a (10–18 év közötti) fiatalkorúakra és a felnőttekre. Az ország egész területén egyetlen resztoratív intézkedés van érvényben fiatalkorú elkövetők vonatkozásában: a resztoratív folyamatra utalás (melyet az alábbi példa ismertet). Nem teljesen resztoratív.

A helyreállító igazságszolgáltatási gyakorlatok meghatározására különféle kísérletek léteznek, íme egy példa:
A resztoratív megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy együtt építsenek közösséget, rendezzék konfliktusaikat és jóvátegyék a sérelmeket/károkat. Ilyen megoldás például a következő:

Helyreállító igazságszolgáltatás, amely olyan bűncselekmény-kezelési folyamat, melynek során minden érintett találkozhat, hogy mérlegelje az okozott sérelmet/kárt, és megállapodjon annak jóvátételéről. Szintén resztoratív megoldás a következő:

Resztoratív fegyelmezés az iskolában, melynek keretében a tanulók kitűzik a saját céljaikat és – támogató kapcsolatok révén – segítenek egymásnak ezek megvalósításában, emellett megtanulják, hogy hogyan oldják meg konfliktusaikat erőszakmentes párbeszéd útján.

A resztoratív megoldások célja, hogy biztonságosabb, egészségesebb és önmagában jobban megbízó közösségeket teremtsenek, és a konfliktusokat a sérelmek/károk jóvátételével és kapcsolatépítéssel rendezzék. A feszültségek, a konfliktusok, illetve sérelmek/károk megelőzése vagy minimálisra csökkentése érdekében inkluzív döntéshozatali folyamatokat alkalmaznak. Konfliktus vagy sérelem/kár bekövetkezése esetén az érintettek rendszerint egy facilitátor jelenlétében találkoznak, hogy eldöntsék, hogyan kezeljék azt, és hogy a jövőben hogyan viselkedjenek egymással. A facilitátorok gyakran a közösség tagjai közül kerülnek ki, szakmailag képzettek és felügyeletet gyakorolnak.

Milyennek kell lennie egy intézkedésnek, ha maximálisan resztoratívnak szánják?
•    Az áldozatot ért sérelem/kár jóvátételén (és gyakran az elkövető hátterének és neveltetésének hiányosságain) kell alapulnia;
•    a cselekmény által érintett személyek közötti párbeszéden kell alapulnia;
•    az áldozat és az elkövető önkéntes részvételén kell alapulnia;
•    a közösség részvételén kell alapulnia;
•    a bűnmegelőzési politikáért, a szociálpolitikáért és a gazdaságpolitikáért felelős személyekre bűncselekmények miatt nehezedő nyomásra vonatkozó információ-visszacsatoláson kell alapulnia.

Bizonyos intézkedések részben resztoratív jellegűek; ezeknek a kritériumoknak eleget tesznek, másoknak viszont nem. Más kritériumok reparatív jellegűek, de nem resztoratívak (pl. az áldozattal folytatott párbeszéd vagy a javító célzat helyett a büntetést helyezik előtérbe).

A teljes anyag letölthető innen.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.