Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Megjelent a MEREPS Tanulmánykötet

Feltöltve: 2012. 02. 14.

 

A MEREPS (Mediációs és Helyreállító Igazságszolgáltatás a Büntetés-végrehajtásban) című projekt zárókötete megjelent magyar nyelven. A kötet tartalmazza a MEREPS-partnerek börtönmediációval kapcsolatos kutatásainak eredményeit, körképet adva a témáról Magyarországról, Angliáról, Németországról és Belgiumról.

 

A kötet korlátozott számban ingyenesen átvehető Budapesten az Országos Kriminológiai Intézetben (1122 Budapest, Maros u. 6/a).

 

Amennyiben szeretne kötetet átvenni, kérjük, jelezze igényét Dr. Windt Szandra, az OKRI kutatója felé ([email protected], 06 1 356 7566).

E tanulmánykötet a magyar és a nemzetközi MEREPS partnerek három éven keresztül megvalósított munkájának összegzését, eredményeit, tanulságait, tapasztalatait és javaslatait foglalja össze.

Elsőként az Országos Kriminológiai Intézet több éves empirikus kutatásainak hátteréről, a vizsgálat különböző célcsoportjainak, módszereinek összegzéséről, és mindezek alapján a magyar börtönmediáció  lehetőségeiről kaphat képet az érdeklődő. Ennek során bemutatjuk a  a balassagyarmati és tököli bv. intézetekben lefolytatott vizsgálat eredményeit, megismerhetjük az  elítéltek érzéseit, körülményeit és hozzáállásukat a megbánáshoz, a hazai börtönrendszer kínálta kereteket és a börtönökben dolgozók attitűdjeit. A sértetti fórumok és kutatás alapján olvashatunk a sértetti igényekről is.

Ezt követi az egy éves magyarországi kísérleti projekt bemutatása: azok a nehézségek, (rész)sikerek, a börtön hétköznapjaiban felmerülő, megoldandó, leküzdendő feladatok feltárása, amelyek a börtönmediáció hazai alkalmazásának alapjait jelentik majd. A kísérlet a resztoratív szemlélet magyarországi büntetés-végrehajtási intézményekben való alkalmazhatóságát tesztelte: hogyan vezethetők be a resztoratív alapelveket képviselő gyakorlatok a bv-be, milyen intézményes, jogi és személyi feltételek támogatják, és melyek a nehezítő, sajátos feltételek.  

Mindezeket a gyakorló ügyész értékelése zárja a jelenlegi jogszabályi környezetben megvalósítható, bv. mediáció alkalmazásához szükséges jogi és intézményi keretek kínálta lehetőségekről.

A nemzetközi partnerek kutatásainak bemutatása az Angliában végzett, fiatalkorúakra fókuszáló tanulmánnyal kezdődik. Nagy-Britanniában a resztoratív eszközök bevezetése és alkalmazása korántsem ütközik annyi jogi korlátba (eltérően a kontinens országaitól), így jelentősen előttünk járnak a resztoratív eszközök bevezetése és alkalmazása területén. Mindez segítheti, hogy a brit tapasztalatok irányadóként jelenhessenek meg a bv. mediáció hazai bevezetése során. A tanulmány azonban ennél messzebbre tekint, és  jóval szélesebb spektrumban mutatja be a világ különböző börtöneiben futó helyreállító szemléletű programokat, elsősorban a fiatalkorú elkövetők körében. A tanulmány szól az angliai szakemberek körében végzett kutatásról, és ajánlásokat fogalmaz meg a helyreállító szemlélet alkalmazására a büntetés-végrehajtásban.

Ezt követően a német vizsgálat, illetve kísérleti projekt keretében elért eredményekről olvashatunk. Megismerhetjük a németországi szövetségi és brémai tartományi szabályok bonyolult rendszerét, a helyreállító igazságszolgáltatás keretfeltételeit, és jelenlegi német gyakorlatát. A tanulmányban részletesen olvashatunk a brémai egyetem által végzett kutatásról és a brémai Oslebshausenben található büntetés-végrehajtási intézetben ezt követően lefolytatott modellkísérlet eredményeiről.

A kötet zárótanulmánya a Belgiumban már implementált, és jól működő börtönmediáció történetét és lehetőségeit mutatja be: egyrészt a belgiumi jogi környezetet és legfrissebb jogi szabályozást tárja fel, másrészt képet nyújt a strukturális korlátokról és nehézségekről, valamint a jó gyakorlatokról és a fejlesztés további irányairól.

A kötet különlegessége, hogy az utolsó részben három olyan esettanulmányt is tartalmaz (egy belgiumi és két magyar), amelyek „valódi”, sikeresen záródó, nagyon súlyos ügyek resztoratív szemléletű megoldását példázzák az előkészítéstől a lezárásig.

E tanulmánykötet aprónak tűnik, de jelentős mérföldkövet jelenthet a helyreállító igazságszolgáltatás mediációs és konferencia módszereinek sikeres adaptálásában és alkalmazásában a büntetés-végrehajtási rendszer keretén belül. Reméljük, az itt olvasható tanulmányok segíthetnek a különböző, resztoratív szemléletű programok és modellek megismertetésében. És talán ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy elgondolkozzunk olyan programokon, amelyek lehetővé teszik, hogy súlyos bűncselekmény érintettjei egy asztalhoz üljenek, beszéljenek a számukra fontos kérdésekről, és közösen gondolkozzanak a valamennyiük számára megnyugvást hozó megoldásokon.

A tanulmánykötet tartalomjegyzéke innen letölthető.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.