Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Ben

Feltöltve: 2010. 10. 11.

 

Ben, a 19 éves, swastika tetoválásokkal borított metamfetamin függő , aki egy homoszexuális félholtra veréséért ült, ragaszkodott az álláspontjához, miszerint ő nem erőszakos, és semmi keresnivalója az RSVP programban a buzik, niggerek és zsidrákok között. A börtönszemélyzet rávette Bent, hogy próbálja ki három hétig (ez a tipikus RSVP időtartam) és ügyeljen a beszédére. Ben kedvtelenül bár, de beleegyezett.

Három hét elteltével Ben továbbra is annyira kezelhetetlen volt, hogy kis híján el kellett távolítani a programból. Schwartz egy találkozót javasolt Ben, Damon (egy afro-amerikai szakember) és egy másik fehér elítélt részvételével. Pusztán az, hogy egy szobában kellett tartózkodnia Damonnal, dührohamot váltott ki Benből.

Végül, belefáradva a folyamatos gyűlölködésbe, és mivel nem volt a közelében egyetlen „árja testvére” sem (akikből bőven talált volna bármilyen más börtönben), Bennek végre „leesett”.

Egy csoporttalálkozó alkalmával, amikor egy új, latin-amerikai elítélt belekötött valami apróság miatt, Ben ahelyett, hogy verekedésbe kezdett volna, megkérdezte az elítéltet, el tudná-e mondani pontosan mi a problémája. Ezután elmesélte, hogyan érintette a dühkitörés. Saját magát meghazudtolva, Ben ezt az elítélttársaitól tanulta. A csoport gratulált Bennek.

Ben, a börtönszemélyzet, a szakemberek és a többi elítélt segítségével Ben folytatta a megkezdett munkát, és lassanként „leépítette” magában azt az agresszív viselkedésmintát ami börtönbe juttatta. Végül teljesen megváltozott- facilitátorrá, vezető személyiséggé vált a börtönön belül, akinek a legjobb barátja egy afro-amerikai elítélt lett.

Mivel jóvá akarta tenni a hibáit, és hasznossá válni a társadalom számára, Ben egy ünnep alkalmával felvette a kapcsolatot egy csapat zsidóval, köztük idős holokauszt-túlélőkkel. Beszélt az útról amit megtett, hogy hogyan vált melegeket, színesbőrűeket bántalmazó, zsinagógákat rongáló szkinhedből az RSVP hasznos és fontos tagjává. Könnyekkel kísért bocsánatkéréssel fejezte be. Ekkor egy idős ember, akinek a karján koncentrációs táborból származó tetoválás volt, megfogta Ben kezét, és így szólt: „Soha nem gondoltam volna, hogy valaki, aki valaha is azonosult a náci ideológiával, képes bocsánatot kérni”.

***

Az RSVP programnak, amely a San Francisco Sheriff’s Department és a nonprofit Community Works West egyesület együttműködésének eredménye, részét képezik csoportos beszélgetések, tudományos órák (valamint művészeti és kreatív írás órák) a Five Keys Charter Schools segítségével, színpadi fellépések, szerepjátszás, tanácsadás valamint erőszakos cselekmények túlélőivel/áldozataival történő beszélgetések.

Forrás:
Laura Mirsky, International Institute for Restorative Practices, Bethlehem, Pennsylvania

Szakirodalom:
Gilligan, J. & Bandy, L. (2000). The Resolve to Stop the Violence Project: Reducing Violence through a Jail-Based Initiative. Commissioned report. Retrieved October 1, 2010

Schwartz, S. (2009). Dreams from the Monster Factory. New York, N.Y.: Scribner

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.