Criminal Justice 2008

hu
RSS
Helyreállító igazságszolgáltatás

Partnerek és támogatók:

   

    

   

  

Az Európai Bizottság „Criminal Justice 2008”
programjának pénzügyi támogatásával

Szakmai fordító partnerünk az Afford Fordító- és Tolmácsiroda Kft.

Regisztrálna?

Fiatalkorúak Átnevelő Központja (Secure Training Centre) – testi sértés és terrorizálás

Feltöltve: 2011. 02. 09.

 

John a kápolnában találkozott a két fiatal nővel, akik lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják az incidenssel kapcsolatos érzéseiket. Sarah elmondta, hogy az eset felzaklatta, de már kész fátylat borítani a történtekre.

Háttérinformációk

Egy incidens során Benita megtámadta Sarah-t. Az eset után Benitát azonnal áthelyezték egy másik egységbe. Sarah először kérte, hogy értesítsék a rendőrséget az esetről, de később meggondolta magát, és visszavonta a bejelentést. Közben Benita számára megtiltották, hogy Sarah-val találkozzon, és időbeosztását is ennek megfelelően alakították ki.

Miután Sarah úgy döntött, hogy nem vonja be a rendőrséget az ügybe, John, a személyzet egyik tagja elbeszélgetett vele arról, milyen érzései vannak a támadással kapcsolatban. Megkérte Sarah-t, hogy mesélje el, mi történt az incidens napján. Sarah elmondta, hogy a nappali teremben volt, és kb. reggel 8.15 lehetett, amikor Benita kijött a szobájából, és azzal vádolta meg, hogy kiabált a szobájában és nem hagyta aludni. Ezután megütötte. Sarah azt is elmondta, hogy nem akarja nagydobra verni az ügyet, mert sajnálja Benitát, aki nagyon magányos. Ráadásul Benita már elnézést is kért tőle, amiért megütötte.

John megkérdezte Sarah-t, hogy nem Benita próbálta-e rávenni arra, hogy visszavonja a bejelentést (vagyis nem próbálta-e megfélemlíteni). Sarah azt mondta, hogy nem, ő maga döntött így. John megkérdezte, lenne-e kedve találkozni Benitával, hogy megbeszéljék a problémát és rendezzék a köztük kialakult konfliktust. Sarah azt mondta, hogy örülne a találkozásnak.

Ezután John beszélt Benitával, aki ugyanúgy mesélte el a történetet, mint Sarah, és hozzátette, hogy nagyon megbánta tettét. John megkérdezte Benitát, hogy lenne-e kedve találkozni Sarah-val, hogy rendezzék konfliktusukat. Benita igent mondott.

A találkozó

John a kápolnában találkozott a két fiatal nővel, akik lehetőséget kaptak arra, hogy elmondják az incidenssel kapcsolatos érzéseiket. Sarah elmondta, hogy az eset felzaklatta, de már kész fátylat borítani a történtekre.

Benita elmondta, hogy megbánta tettét, és bocsánatot kért Sarah-tól. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy nagyon gyorsan fel tud dühödni, de éppolyan hirtelen meg is nyugszik, és egyáltalán nem haragtartó. Azt is elmondta, hogy szerinte a személyzet csak rontott a helyzeten azzal, hogy másik egységbe helyezte át, mivel sokkal hamarabb rendeződhetett volna az ügy, ha egy egységben marad Sarah-val.

John megkérdezte Benitát, hogy tisztában van-e azzal, hogy ő talán egyszerűen túl tud lépni a dolgon, de nem biztos, hogy a másik fél is így érez. Benita beismerte, hogy ez jogos felvetés. John elmagyarázta, hogy a személyzetnek kötelessége gondoskodni a fiatalok biztonságáról, ezért helyezték át másik egységbe.

John tudomásul vette a bocsánatkérést, Sarah pedig megerősítette, hogy elégedett a helyzet rendezésével. John megkérdezte Sarah-t, nincs-e kifogása az ellen, hogy újra egy egységbe kerüljön Benitával, amire Sarah azt válaszolta, hogy részéről teljesen rendben van a dolog, ezért Benitát másnap visszahelyezték korábbi egységébe. Végül mindkét fiatalnak megköszönték részvételüket a találkozón.

Forrás: Marian Liebmann Restorative Justice: How it works c.könyve

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.